Spring naar content

Ongeval met een paard

Binnen het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht is letsel veroorzaakt door een ongeval met een paard een vak apart. Of je nu van een paard bent gevallen of bent gebeten, geschopt of omvergelopen: jouw letselschade jurist heeft niet alleen juridische vakkennis nodig, maar ook kennis van (het berijden van) paarden en het hippische vakjargon. Daarover beschik ik als enthousiast paardeneigenaar en als ruiter.

 

 

Schade na een val, beet of trap van een paard
Paarden zijn geweldige dieren, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Iedere ruiter is weleens van een paard gevallen en hippische professionals hebben wel eens een trap gehad van een paard of zijn omver gelopen. Hoe zorgvuldig te ook te werk gaat, paarden kunnen door hun gedrag en omvang veel schade veroorzaken. Vaak kom je met de schrik vrij, maar soms raak je gewond. Hierdoor kan letselschade ontstaan. Komt deze door het eigen en onverwachte gedrag van het paard? En het is niet jouw eigen paard die je ook niet in je eigen bedrijf gebruikte? Dan kan de bezitter (vaak de eigenaar) van het paard aansprakelijk zijn voor jouw letselschade. Jouw schade kan je dan verhalen op de aansprakelijke partij en daar help ik je graag bij.

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen?

Bel, app of stuur mij gerust een e-mail met je vraag of voor meer informatie. Het eerste adviesgesprek (maximaal 15 minuten) is altijd gratis.

Letselsmid staat voor

  • Informeel contact
  • No nonsense
  • Pro actief

De Letselsmid aanpak

Is informeel, want we spreken elkaar aan met je en jij. Moeilijke woorden worden altijd uitgelegd, maar liever gebruik ik die helemaal niet. Daarbij ben ik rechtdoorzee, krijg je van mij geen valse beloften en natuurlijk altijd de maximale inzet.

 

Van een paard vallen: ‘percentage eigen schuld’

Bij letselschade ontstaan door het vallen van een paard, dat niet van jou is, geldt iets bijzonders. Rechters vinden dat wanneer je paardrijdt je bewust een zeker risico op vallen neemt. Als het paard een onverwachte beweging maakt en je daardoor valt en letsel oploopt, krijg je maar een gedeelte van je schade vergoed. Het gedeelte dat niet wordt vergoed wordt uitgedrukt in een percentage. Dit heet het ‘percentage eigen schuld’. De hoogte hiervan is afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval.

 

Dit is precies de reden waarom kennis van paarden en paardrijden bij dit type zaken essentieel is. Verzekeraars zetten vaak het percentage eigen schuld op 50% en verwijzen dan naar de uitspraken van de verschillende rechters. Vaak is dit percentage echter te hoog, omdat niet met alle omstandigheden van het ongeval rekening wordt gehouden. De bezitter (vaak de eigenaar) van het paard had vaak meer kunnen doen om het ongeval te voorkomen, waardoor diens percentage hoger uitpakt dan de standaard 50% en jouw percentage dus kleiner wordt dan de standaard 50%. Ik kan voor jou de discussie over het percentage eigen schuld voeren. Natuurlijk doe ik mijn uiterste best om jouw schade volledig vergoed te krijgen, maar als dat niet lukt zal ik jouw percentage eigen schuld zo klein mogelijk maken.

 

Gebruiken van een paard van een ander in je eigen bedrijf

Heb je een bedrijf, bijvoorbeeld een trainingsstal, en train je paarden van een ander die bij jou op je trainingsstal staan? Dan heb je bij een ongeval met een trainingspaard vaak geen recht op een schadevergoeding. Ook nu spelen verschillende factoren een rol en is het belangrijk dat jouw letselschade jurist zowel juridische kennis heeft als kennis van de hippische wereld.

Veelgestelde vragen

Ik ben zelfstandig bekapper, fysiotherapeut, dierenarts, of anderszins werkzaam met paarden. Het paard van een klant heeft mij getrapt. Heb ik nu ook recht op een letselschadevergoeding?

Als je door de trap van het paard gewond bent geraakt dan is er sprake van letselschade. Uit uitspraken van rechters blijkt dat je als behandelaar van een paard (dierenarts, hoefsmid, osteopaat, etc.) geen ‘eigen schuld’ hebt enkel en alleen omdat je het paard behandelt. Voor de beoordeling van de aansprakelijkheid kan het wel belangrijk zijn waar je het paard behandelde, bijvoorbeeld op je eigen locatie of op de pensionstal. Ook de omstandigheden ten tijde van het ongeval zijn van belang. Ben je gewond geraakt door een trap of andere actie van het paard, bel mij dan gerust voor een gratis adviesgesprek (maximaal 15 min).

Ik ben van het (manege)paard gevallen omdat hij plotseling een andere kant opging dan ik en ik mijn evenwicht verloor. Heb ik nu ook recht op een schadevergoeding?

Als het niet jouw eigen paard is en het paard uit eigen beweging een andere kant opging en jij hierdoor je evenwicht verloor, dan heb je recht op een schadevergoeding. Het is mogelijk dat je maar een gedeelte van de schade vergoed krijgt, omdat rechters van mening zijn dat je met je keuze om te gaan paardrijden bewust een zeker risico op vallen hebt geaccepteerd.

Ik gebruik het paard van een ander in mijn bedrijf en dit paard heeft mij getrapt. Heb ik nu ook recht op een schadevergoeding?

Vaak heb je bij een ongeval met een paard van een ander dat je in je eigen bedrijf gebruikt geen recht op een schadevergoeding. Ook nu spelen verschillende factoren een rol en kan je het beste contact met mij opnemen zodat ik jou advies kan geven over jouw specifieke situatie.

Mijn eigen paard heeft mij getrapt en nu kan ik niet meer werken. Heb ik ook recht op een schadevergoeding?

Alleen wanneer het paard van een ander is kan je die ander aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen. Het is niet mogelijk om jezelf aansprakelijk te stellen. Controleer of je zelf een ongevallenverzekering had afgesloten. Deze kan wel een gedeelte van je schade vergoeden. Als je lid bent van de KNHS dan ben je beperkt aanvullend verzekerd bij een ongeval op, naast en rondom het paard. Je kan dan je schade melden bij de KNHS.

Wat zijn de kosten van Letselsmid?

Het eerste adviesgesprek (max. 15 minuten) is altijd gratis. De kosten van Letselsmid worden in principe betaald door de aansprakelijke partij, vaak de verzekeraar van de veroorzaker of de verantwoordelijke van je ongeval. Soms krijg je maar een gedeelte van je schade vergoed, omdat er sprake is van een ‘percentage eigen schuld’. Bijvoorbeeld wanneer je bij een auto-ongeval je gordel niet droeg. Dit kan van invloed zijn op de vergoeding van mijn kosten door de verzekeraar. Is dit op jouw letselschade van toepassing, dan bespreek ik dit vooraf met jou zodat er voor jou geen verrassingen zijn.