Spring naar content

Ongeval in het verkeer

Het wordt steeds drukker op de weg. Niet alleen op de snelwegen, maar ook in de stad of in het dorp. Ook zijn er steeds meer verschillende manieren waarop wij kunnen deelnemen aan het verkeer. De bekendste vormen zijn met de auto, motor of de (electrische) fiets. Maar ook lopend (met je hond) of te paard kan je deelnemen aan het verkeer. Voor iedereen geldt dat ze zich moeten houden aan het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Maar als er helaas toch een ongeval gebeurt dan zijn niet voor iedereen de gevolgen hetzelfde.

 

Motorvoertuigen

Als je als bestuurder of passagier van een motorvoertuig, zoals een auto, motor of bromfiets buiten je schuld om betrokken raakt bij een verkeersongeval dan zal de verantwoordelijke voor het ongeval, vaak zijn verzekeraar, jouw schade moeten vergoeden.

 

Heb je zelf de verkeersfout gemaakt dan kan je soms toch een vergoeding krijgen voor je letselschade. Voorwaarde is wel dat je bij je auto/motor/brommer-verzekering ook een schadeverzekering inzittenden of opzittende hebt afgesloten.

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen?

Bel, app of stuur mij gerust een e-mail met je vraag of voor meer informatie. Het eerste adviesgesprek (maximaal 15 minuten) is altijd gratis.

Letselsmid staat voor

  • Informeel contact
  • Eerlijkheid
  • Duidelijke taal

De Letselsmid aanpak

Is informeel, want we spreken elkaar aan met je en jij. Moeilijke woorden worden altijd uitgelegd, maar liever gebruik ik die helemaal niet. Daarbij ben ik rechtdoorzee, krijg je van mij geen valse beloften en natuurlijk altijd de maximale inzet.

 

Voetgangers, fietsers en ruiters

De wetgever wilde zwakkere verkeersdeelnemers, zoals voetgangers, fietsers en ruiters extra bescherming bieden tegen motorvoertuigen in het verkeer. Daarom creëerde de wetgever artikel 185 WVW. Dit artikel geeft aan dat als de zwakkere verkeersdeelnemer een verkeerfout maakt dat dan zijn letselschade voor minimaal 50% vergoed moeten worden door de autoverzekeraar, tenzij er sprake is van overmacht. Bij een slachtoffer die jonger is dan 14 jaar wordt zijn letselschade volledig vergoed tenzij er sprake is van opzet aan de kant van het slachtoffer.

Kom je als zwakkere verkeersdeelnemer in botsing met een andere zwakkere verkeersdeelnemer dan is artikel 185 WVW niet van toepassing en gelden de normale regels.

Veelgestelde vragen

Als je bij een andere auto achterop rijdt ben je dan altijd fout?

Dit is afhankelijk van de omstandigheden vlak voor het ongeval. Hield jij te weinig afstand met je voorganger dan ben je fout en ben je aansprakelijk voor de schade van je voorganger. Als je voorganger vlak voor het ongeval plotseling voor je ging rijden, omdat hij van rijstrook wisselde dan kan het zijn dat het ongeval niet aan jou te wijten is en dat je niet fout zit.

Hoe weet ik of ik een Schadeverzekering Inzittenden of Opzittenden heb afgesloten?

Op je polisblad van je auto/motor/brommer-verzekering staat vermeld of je ook een schadeverzekering inzittenden (SVI) of schadeverzekering opzittende (SVO) hebt afgesloten. Twijfel je? Stuur mij dan gerust een kopie van je polisblad toe. Ik help je graag verder.

 

Kan ik ook zelf mijn letselschade regelen met de verzekeraar?

Ja dat kan. Als je binnen een paar dagen helemaal bent genezen van je verwondingen dan is je schade vaak goed te overzien. Het bepalen van de hoogte van de smartengeldvergoeding is iets lastiger, maar daarover kun je onderhandelen met de verzekeraar. Als je weinig ervaring hebt met het vaststellen van de smartengeldvergoeding, loop je echter het risico te weinig vergoeding te vragen aan de verzekeraar. Wil je ondersteuning bij de onderhandelingen? Bel mij dan.

Wat zijn de kosten van Letselsmid?

Het eerste adviesgesprek (max. 15 minuten) is altijd gratis. De kosten van Letselsmid worden in principe betaald door de aansprakelijke partij, vaak de verzekeraar van de veroorzaker of de verantwoordelijke van je ongeval. Soms krijg je maar een gedeelte van je schade vergoed, omdat er sprake is van een ‘percentage eigen schuld’. Bijvoorbeeld wanneer je bij een auto-ongeval je gordel niet droeg. Dit kan van invloed zijn op de vergoeding van mijn kosten door de verzekeraar. Is dit op jouw letselschade van toepassing, dan bespreek ik dit vooraf met jou zodat er voor jou geen verrassingen zijn.