Spring naar content

Beet van een dier

Bij een beet van een dier denk je direct aan een hondenbeet. Maar ook als je gebeten wordt door een kat kan je gewond raken met soms ernstige gevolgen.

 

De bezitter is aansprakelijk

De wetgever heeft in artikel 6:179 BW bepaald dat de bezitter van een dier, vaak is dit de eigenaar, aansprakelijk is voor de schade van een slachtoffer dat het dier heeft veroorzaakt. Het gedrag van het dier moet dan wel zijn voortgekomen uit de eigen en onberekenbare energie van het dier. Heeft het dier op commando van de baas gereageerd dan wordt de aansprakelijkheid niet beoordeeld op basis van het gedrag van het dier, maar op het commando dat de baas van het dier gaf.

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen?

Bel, app of stuur mij gerust een e-mail met je vraag of voor meer informatie. Het eerste adviesgesprek (maximaal 15 minuten) is altijd gratis.

Letselsmid staat voor

  • Betrokken
  • Eerlijkheid
  • Duidelijke taal

De Letselsmid aanpak

Is informeel, want we spreken elkaar aan met je en jij. Moeilijke woorden worden altijd uitgelegd, maar liever gebruik ik die helemaal niet. Daarbij ben ik rechtdoorzee, krijg je van mij geen valse beloften en natuurlijk altijd de maximale inzet.

 

Veelgestelde vragen

Ik laat iedere zaterdag de hond van de buurman uit. Ben ik dan de bezitter van de hond?

Nee, je bent niet de bezitter van de hond als je hem 1x per week uitlaat. Je buurman is en blijft de eigenaar en voor de wet ook de bezitter van de hond. Als de hond tijdens het uitlaten schade veroorzaakt aan een ander dan is in principe je buurman als bezitter van de hond aansprakelijk. Er zijn natuurlijk uitzonderingen mogelijk. Heb je hierover een vraag of wil je mijn advies dan kan je mij gerust bellen of een e-mail sturen. Ik help je graag.

Ik ben gebeten door een zwerfkat. Wie kan ik aansprakelijk stellen?

Helaas kan je niemand aansprakelijk stellen, omdat artikel 6:179 BW niet van toepassing is op in het wild levende dieren dan wel zwerfdieren zonder eigenaar.

Hoe lang duurt het traject van het vaststellen van de letselschadevergoeding?

Zodra jij hersteld bent of als verder herstellen medisch niet meer mogelijk is kan jouw letselschade worden afgewikkeld met de verzekeraar. Sommige mensen genezen heel snel van hun verwondingen en andere hebben meer tijd nodig. Daarom kan vooraf niet worden ingeschat wanneer je letselschade afgewikkeld kan worden. In het begin van het traject vraag ik altijd een eerste voorschot op jouw totale schadevergoeding aan, zodat (een deel van) de kosten die je tijdens je herstel maakt al worden gedekt. Als het nodig is vraag ik ook een tweede of derde voorschot aan.

Wanneer krijg ik mijn letselschadevergoeding?

De definitieve schadevergoeding kan pas worden bepaald wanneer je helemaal genezen bent of als verder herstellen medisch niet meer mogelijk is. Daarom vraag ik altijd direct bij de aansprakelijkstelling een eerste voorschot op je totale schadevergoeding. Als het herstel langer duurt vraag ik voor jou ook een tweede of derde voorschot aan.

Wat zijn de kosten van Letselsmid?

Het eerste adviesgesprek (max. 15 minuten) is altijd gratis. De kosten van Letselsmid worden in principe betaald door de aansprakelijke partij, vaak de verzekeraar van de veroorzaker of de verantwoordelijke van je ongeval. Soms krijg je maar een gedeelte van je schade vergoed, omdat er sprake is van een ‘percentage eigen schuld’. Bijvoorbeeld wanneer je bij een auto-ongeval je gordel niet droeg. Dit kan van invloed zijn op de vergoeding van mijn kosten door de verzekeraar. Is dit op jouw letselschade van toepassing, dan bespreek ik dit vooraf met jou zodat er voor jou geen verrassingen zijn.